06. 06. 2014.

Rolat sa bananom



Sastojci za biskvit:
  • 6 jaja 
  • 2 kas.vrele vode 
  • 150 gsecera u prahu 
  • 60 g brasna 
  • 50 g mljevenih oraha
  • 1 vanilija secer
Sastojci za fil:
  • 400 ml mlijeka
  • 1puding od vanilije 
  • 200 g maslaca 
  • 150 g šećera u prahu
  • 2-3 banane 
  • 3-4 kas. čokoladnih mrvica
Za dekoraciju:
  • 2 šlag kreme
  • 2 kaš.eurokrema 
  • 3 kaš.mljevenih oraha
Priprema:

Pjenasto umutite žumanca sa 75 g šećera u prahu.

Dodajte 2 kaš. vrele vode i mutite dok se masa zgusne i postane blijedja.

Bjelanca umutite u čvrst snijeg, dodajte preostali šećer i vanilija šećer.

U umućena žumanca dodajte lagano brašno sa mljevenim orasima.

Postepeno dodavajte snijeg od bjelanaca i pažljivo promiješajte tijesto.

Pecite na pleh sa pekpapirom na 180 °C, 20 min.

Ispečenu koru odmah izručite na krpu , posutu šecerom i zarolajte u rolat.

Za fil skuhajte puding u 400 ml mlijeka i pustite da se ohladi na sobnu temp.

Da vam se nebi stvorila kora na pudingu prespite ga malo sa šećerom.

Omeksali maslac umutite sa šećerom u prahu , postepeno sjedinite sa pudingom.

U fil dodajte čokoladne mrvce i dobro promiješajte, ostavite ga 30 min u frižideru.

Razavijte krpu sa biskvitom i nanesite fil preko citavog biskvita.

Banane ogulite , odstranite im krajeve i posložite jednu do druge na vrhu biskvita.

Biskvit lagano urolajte i ukrasite šlag kremom, mljevenim orasima i rastopljenim eurokremom.

Nema komentara:

Objavi komentar