26. 06. 2014.

Punjene tikvice iz rerne




Potrebni sastojci:
  • 4 srednje tikvice
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g mlevenog mesa (junetine)
  • 1 šargarepa
  • 2 manje šoljice pirinča
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica sjeckanog peršuna (može suvi)
  • so (po ukusu)
  • ulje (za pripremu fila)
Za preliv:
  • 1/2 kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • malo soli
  • 3 kašike mlijeka
Priprema:

Isjeckati crni i bijeli luk, propržiti na ulju, da dobije slatkastu boju. Dodati alevu papriku i meso.

Pirinač malo obariti u vodi. Ocjediti i dodati smjesi, zatim dodati izrendanu šargarepu, sjeckan peršun, suvi biljni začin i so po potrebi. Sve dobro sjediniti i upržiti na umjerenoj vatri.

Tikvice oprati, oljuštiti i isjeći na polovine po dužini, pa onda na polovinu horizontalno.

Kašičicom izdubiti tikvicu tako da dobijete koritanca. Ostaviti i lijevu i desnu ivicu tikvice, tako da zadrži fil u njoj.

Koritanca napuniti filom, naliti vode do polovine tikvica, pokriti i krčkati na tihoj vatri oko 15-ak minuta.

Rernu zagrejati na 200 C i staviti da se malo zapeku.

Umutiti jaja sa pavlakom, mlijekom i solju. Kada se tikvice malo zapeku, izvaditi iz rerne i preliti, pa vratiti u rernu, da dobiju lepu žutu boju.

Jelo je jako ukusno i moji ukućani ga obožavaju. 

Prijatno!

3 komentara:

  1. Slazem se da je ukusno,ali mnogo energetski ne efikasno.Dinstanje kuvanje pecenje,,moze to jednostavnije,,,a ustedeces i energiju koja nije vise za rasipanje

    OdgovoriIzbriši
  2. Može li to odmah u rernu pod foliju i završeno :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. radim slično, od "ostataka" kuhanog mesa, dodam rižu i izdubljeni dio tikvice koji kratko blanširam i direktno u rerni pećem, idealno za vruće dane uz zdjelu salate

    OdgovoriIzbriši