06. 06. 2014.

Punjene pogačice




Sastojci za tijesto:
  • 1 kg brašna tip 400
  • 1/2 l mlijeka
  • 2 dcl ulja
  • 1 kocka svježeg kvasca 
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje za premazivanje
Sastojci za fil:
  • 300 gr sira izmiješati sa malo obarenog španaća,
  • 150 gr na kockice isjeckane salame,malo posoliti
Postupak rada:

Promiješati suve sastojke… brašno i prašak za pecivo prosijati dodati sol, šećer.

U to dodati tekuće sastojke… U mlako mlijeko dodajte 1 svježi kvasac malo šećera ,soli i 1 kašičicu brašna neka odstoji 1 min da kvasac malo krene.

Kada je kvasac krenuo dodajte ga u suhe sastojke zajedno sa uljem…

Dobro izraditi tijesto,odmah ga rastanjiti na debljinu od 1,5 cm.

Časom promijera oko 8 cm vaditi pogačice,slagati ih u podmazanu tepsiju,ostaviti da malo nadođu, malom čašicom za rakiju u sredini utisnuti udubljenje, udubljenje napuniti filom a okolo premazati ivice umućenim jajetom i posuti susamom.

Peći na 200 stepeni da porumene…

Od ostataka tijesta koji vam ostanu kada izvadite pogačice napravite pletenice ili perece…

Nema komentara:

Objavi komentar