09. 06. 2014.

Punjena šarena pogača


Potrebni sastojci:
  • 350 ml toplog mlijeka 
  • 1 supena kašika kvasca
  • 2 kašike brasna 
  • 3jaja 
  • 150 ml ulja 
  • 250 gr špinata 
  • 300 gr nemasnog sira 
  • malo sjeckanog suvog mesa ili slicno 
  • 1 šolja griza
  • 3-4 kasike brašna (za masu sa sirom) 
  • oko 1 kg brašna
Priprema:

Proprziti na malo maslaca ili ulja spinat sitno sjeckani(može i zamrznuti)

Mlijeko, kvasac i kasiku brasna staviti da malo nadođe.

Umutiti jaja i dodati ulje pa malo izmutiti zajedno kao majonez.

Masu sa kvascem i masu sa jajima spojiti zajedno , pa podijeliti u 2 posude jednako. Postupak 
U jedan dio dodati spinat i zamjesiti brašnom srednje tvrdoće .

Drugi dio tečne mase podijeliti na 2, pa u jedan staviti sir, sjeckano suvo meso , griz i nekoliko kasika brasna da se dobije cvrsta masa od koje cete napraviti dugacki valjak.

U ostatak tečne mase dodati brašno (oko 2 solje nepune) i zamjesiti srednje tvrdo.

Razvuci zelenu koricu, staviti na nju valjak sa sirom ,pa umotati u rolnu i prenijeti na namazan pleh motajuci rolnu u krug, a u sredinu popuniti od odvojenog tijesta sa krajeva.

 Ili je zamotati kao zmiju.

Treći dio razvuci u jednu koricu veličine cijele pogače i malo više.  Zarezati krajeve i prebaciti preko zelene rolne.  Krajeve podvuci ispod.

Sredinu namazati žumancem i posuti naribanim tijestom napravljenim od malo kukuruznog griza i brašna.

 Izbockati sredinu čačkalicom da izlazi para iz sredine.

Peći 10-ak min na 200 temp. pa jos bar 45 min na 180. 

Posluživanje:

Da biste pojednostavnili izradu a dobili isti efekat mozete jednostavno izbaciti ovaj srednji dio sa sirom, grizom…i umjesto njega napraviti sve kao sa špinatom, dakle jos jednostavnije -od tečne mase odvojiti samo trećinu za bijeli prekrivac, a sve ostalo špinat i brašno.

Nema komentara:

Objavi komentar