23. 06. 2014.

Prebranac



Sastojci:
  • 1 kg pasulja
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 1 ljuta papričica (ko ne voli neka stavi običnu zelenu papriku)
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 lovorova lista
  • vegeta, soli, bibera po ukusu
  • prstohvat suve nane
  • 1 kasika brašna
  • 1 kasika aleve paprike
  • sitno seckan peršun
  • ulje za prženje
Priprema:

Skuvati pasulj, procediti od vode i ostaviti malo te vode da se prebranac nalije sa istom, ja prvu vodu od pasulja bacam, nalijem ponovo sa vodom i kuvam dok se ne skuva. ( dosta puta koristim i pasulj iz konzerve, ali ga dobro isperem sa hladnom vodom )

Sitno naseckati crni luk i pržiti ga dosta dugo na ulju, paziti da ne izgori, tom luku dodati, praziluk (samo beli deo, koji ste prethodno dobro oprali, presekli na pola i nasekli sitne šnitice) i njega upržite, dodati sitno isečenu papričicu, rendanu šargarepu,propržiti i dodati kroz presu istisnut beli luk svemu tome dodati kašiku brasna i kašiku aleve paprike, malo propržiti, dodati pasulj, naliti sa vodom koju ste ostavili na stranu, samo da jedva pokrije pasulj, ko ne voli brašno i ne mora stavljati, dodati malo suve nane ( to je da se stomak ne naduje i nemate gasove), lovorov list, pobiberiti i povegetiti po ukusu.Ja stavljam i sitno seckan peršun, vi kako volite.

Ja moj prebranac obavezno pečem u zemljanoj posudi, tako je najukusniji, ako nemate pecite u šta imate. Pazite da ga ne prepečete, onda je puno suv, ja volim kada ima malo safta. Uz belolučene paprike i prebranca ne treba vam više ništa.

Broj komentara: 6:

  1. luk se sece na rebarca i przi da bude staklast pa se onda doda aleva paprika a brasno nikako.Kad se proprzi luk sa alevom paprikom u to se dodaje kuvani pasul ocedjen od vode kasika po kasika i przi .Kad se dobro uprzi nalije se vodom u kojo se kuvao samo da grezne i onda ide u rernu da se zapece.TO JE PRAVI PREBRANAC!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ovde ću da napišem komentar,pošto je recept moj, a ovde to nigde nije navedeno. Svako pravi prebranac, onako kako ga voi i dok se ne proba nečiji recept ne može da se tvrdi da li je pravi ili ne. Ovako ga kuvam godinama i svi mi ga volimo na ovaj način...a znam i za način na koji ga ti pripremaš, moja mama ga je pripremala na taj način i volim i njega...Hvala i na tvom komentaru.

      Izbriši
  2. Ovaj gornji komentar je potpuno u pravu,,po mom Recept je totalno profulan,,ovo nema nista sa prebrancem ili Gravce Tavce,,,ja ovako pravim,,kupim debeli grah ili kod nas poznat kao Tetovac,nakiselim ga preko noci u vodu,sutra dan isperem i kuham,stavim biber,so i lovorovlist. Na masnoci isprzim dosta luka sjecenog na tanke plohe po duzini,glavica se raspolovii sjece,,kad je isprzen dodam dosta mljevene crvene paprike i paradajz sos. Kuhan grah dodam na luk i pecem u zagrijanoj rerni,,ostaviti vode toliko samo da potopi grah u tepsiji,,,ne treba mu mnogo,samo da se masa ujedini i porumeni..Zu to mozete servirati pecenje svih vrsta,kobasice ili slicno..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svako sprema onako kako voli, pa tako i ja.Vidiš, ja nikad ne stavljam paradajz sos u gusti pasulj, niti u čorbast, a ti stavljaš i ja ne mogu da kažem da je tvoj recept profulan, jer ga nisam nikad probala. Samo ono što isprobam mogu da kažem da li se MENI sviđa ili ne. Hvala i na tvom komentaru

      Izbriši
  3. Svako selo ima svoje obicaje,tako i recepti.Ko je kako navikao da pravi tako i pravi.Nesumnjam da su svi dobri i ukusni samo treba probati . Svidja mi se svaki recept ako je ukusno Prijatno svima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Obavezno cu probati ovaj pasulj u rerni zvuci jam,jam.

    OdgovoriIzbriši