06. 06. 2014.

Posna pita sa voćem i orasima


Potrebni sastojci:
  • 500g tankih kora za pitu
  • 100g suvih šljiva
  • 100g suve brusnice
  • 100g suvih kajsija
  • 100g suvih smokvi
  • 100g suvog grožđa
  • 100g suvih urmi
  • 100g kandirane narandže
  • 200g mlevenih oraha
  • 100g šećera
  • 3 kesice vanillin šećera
  • Malo ulja
Preliv:
  • 700g šecera
  • 600ml vode
Priprema:

Voće (osim suvog grožđa) sitno isjeckati i staviti u činiju. 

Dobro promiješati i lijepo sjediniti. 

Četvrtasti pleh za pečenje dimenzija 35x20cm podmazati uljem.

 Zagrijati rernu na 200C. 

Tri kore za pitu zgužvati i staviti na dno pleha jednu do druge. 

Ponoviti sa još tri kore, a zatim posuti sa malo sjeckanog voća, mljevenim orasima i šećerom. 

Preko staviti tri izgužvane kore, kao na početku. 

Posuti voćem, orasima i šećerom, pa prekriti trećim redom kora.

 Posle trećeg reda kore poprskati sa malo ulja. 

Ponoviti postupak redanja kora i filovanja za još tri reda, a zatim staviti tri kore preko kojih se ne stavljati fil, ali ih preliti sa malo ulja. 

Nafilovanu pitu oštrim nožem isjeći na kocke i staviti da se peče. 

Pitu peći nekih 30 minuta, a po potrebi je pokriti aluminijumskom folijom. 

Pečenu pitu izvaditi iz rerne i pripremiti preliv od šećera i vode. 

Šećer i vodu staviti u šerpicu, pa kada provri, kuhati nekih 5-6 minuta. 

Vrelim prelivom preliti toplu pitu. Ostaviti da odstoji kako bi dobro upila preliv. 

Najbolje je da se pita pravi dan ranije i ostavi da odstoji preko noći uvijena u plastičnu foliju.

Nema komentara:

Objavi komentar