27. 06. 2014.

Pohovane jabuke



Sastojci za 4 osobe
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 4 kom jabuke
  • 1 kom limuna

Tijesto:
  • 150 g brašna
  • 3 kašike suncokretovog ulja
  • 175 ml bijelog vina
  • 3 kom jajeta
  • malo limunove kore

Priprema smjese za pohovanje
  1. Odvojite žumanca od bjelanaca i napravite snijeg od bjelanaca.
  2. Dodajte 3 žumanca i promješajte.
  3. Dodajte ulje i vino.
  4. Postepeno dodajite brašno, pa koru od limuna.

Jabuke
  1. Izdubite 3 jabuke i očistite ih od sjemenki.
  2. Jabuke isjecite na kolutove debljine 2cm.
  3. Stavite ih u posebnu posudu i prelijte limunovim sokom. Limunov sok sprečava da jabuke potamne.
Prženje
  1. U dubljoj posudi ili fritezi zagrijte ulje.
  2. Uvaljajte jabuke u pripremljeno tijesto, pa ih pržite na vrelom ulju oko 5 min. Poslije prženja ih ostavite da se malo ocijede da biste odstranili višak ulja.
Posluživanje

Pospite jabuke šećerom u prahu i kašičicom cimeta ili ih prelijte medom. Služite ih tople. Prijatno!

1 komentar:

  1. Ovo pravim vec godinama i super je, samo sto ja u testo stavim cimeta posto ga obozavam i super je. Jos je lepse kad su jabuke kisele.

    OdgovoriIzbriši