05. 06. 2014.

Pohovan karfijol




Potrebni sastojci:
  • 1 glavica karfiola (srednje veličine) 
  • 3-4jaja
  •  po potrebi brašna
  •  oko 400 ml mlijeka 
  • malo kisele vode
  • 1 kašičica soli 
  • pola kašičice šećera 
  • malo ulja
Priprema:

Karfiol očistiti, podijeliti na cvijetove i obariti u slanoj vodi.

Od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode (plus so i šećer) napraviti testo gušće nego za palačinke.

Obareni karfiol isitniti (ispresJecati kašikom), staviti u testo i izmješati.

Smijesu vaditi većom kašikom (može i supenom, ali je bolja ona baš velika, ja je koristim za sipanje variva) i peći na zagrijanom ulju.

Ocjediti na papiru.

Posluživanje:

Može biti toplo ili hladno predjelo, prilog uz meso ili, čak, glavno jelo (meni je često dovoljan bez mesa, ali uz varivo od graška npr.). Kao i sve pohovano, fino ide uz tartar sos, pavlaku, majonezu.

Nema komentara:

Objavi komentar