06. 06. 2014.

Paunovo oko




Sastojci za biskvit:
  • sedam jaja
  • deset kašika šećera
  • dvije kašike kakaa
  • tri kašike brašna
  • pola kašikice sode bikarbone

Sastojci za fil:
  • četri jaja
  • 100g šećera
  • četiri kašike brašna
  • 300ml mlijeka
  • dva rebra čokolade za kuhanje
  • 250g margarina
  • jedan vanilin šećer
Glazura:
  • 100gčokolade
  • 2 do 3kašike ulja
Bijela glazura:
  • dva rebra bijele čokolade (posebno otopiti)
Način pripreme:

Rernu ugrijte na 180°C.

Odvojite bjelanjke i žumanjke.

Bjelanca umutite u snijeg.

Žumanca umiksajte sa šećerom, dodajte brašno i sodu bikarbonu, te lagano dodajte i sneg u tu masu.

Sve umijesite mikserom.

Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, sipajte masu i pecite 20 min.

Još topao biskvit zarolajte u vlažnu krpu, odrolajte, skinite krpu i ponovo zarolajte i ostavite da se ohladi.

Priprema fila:

Mlijeko stavite da provri.

Brašno, žumanjke, šećer i vanilin šećer umutite i skuhajte u provrelom mlijeku da se zgusne masa.

Ohladite i ododajte joj sjeckani margarin i sve umiksajte mikserom.

Podijelite u 2 djela.

Jedan dio ostavite žut, a u drugi dio stavite otopljenu čokoladu.

Koru odrolajte, namažite tanko žuti fil, pa braon fil i sve čvrsto zarolajte.

Ohladite ga i prelijte tamnom glazurom. 

Prošarajte ga sa bijelom glazurom.

Nema komentara:

Objavi komentar