03. 06. 2014.

Domaći sir




Potrebni sastojci:
  • Mlijeko (najbolje je domaće, sljedeći izbor je mlijeko u kesama, pa tek onda u tetrapaku. Kod mene dobre rezultate postiže crveno Milkos mlijeko 3,2% MM u kesama.)
  • 1 limun na 1l mlijeka
  • (ili 1 kašičica limunske kiseline ili 120 ml jogurta ili 300 ml kisele sirutke)
  • gaza,posuda za ocijeđivanje i posuda za prikupljanje sirutke
Priprema:

Staviti mlijeko da proključa.

U međuvremenu pripremiti sredstvo za sirenje, gazu staviti na posudu sa rupicama,a ispod nje posudu za sirutku.

Kad je mlijeko proključalo, dodati limunov sok (ili neko drugo navedeno sirilo), stalno miješajući.

Ubrzo će se sir početi odvajati od bistre sirutke.

(Ako sirutka nije dovoljno bistra i žuto zelenkasta, dodati još sirila i promiješati).

Skloniti posudu s vatre i preliti njen sadržaj preko gaze.

Podignite posudu sa gazom, posudu sa sirutkom sklonite i sir isperite pod hladnom vodom, da bi se isprali ostaci sirila.

Ako želite meki sir (chenna), proces se ovdje završava.

Ako želite tvrdi sir, potrebno ga je staviti da se ocijedi.

To možete učiniti ili ako ga u gazi objesite na nešto, ili ga pritisnete nekim teretom.

Što duže bude tako stajao, to će biti tvrđi.

Obično je za stvrdnjavanje sira dovoljno pola sata do sat , ali neće smetati ni ako ostane preko noći.

Od litar mlijeka se obično dobije oko 150-200 grama mekog i oko 100-150 grama tvrdog sira.

SIRUTKA/SURUTKA

Sirutku nišošto ne treba bacati, nego je treba sačuvati u staklenim posudama i koristiti za naredna sirenja (npr. ako imate kravu, pa redovno pravite sir  ili umjesto vode u supama, varivima ili za pravljenje riže. Jako je ukusan napitak od zaslađene sirutke i narandži.

2 komentara: