05. 06. 2014.

Nutma ili Patišpanja



























Potrebni sastojci za koru:
  • deset krupnih jaja
  • deset kašika šećera
  • deset kašika brašna
  • pola praška za pecivo

Sastojci za agdu:
  • 700g šećera
  • 800ml vode
  • dvije kesice vanilinog šećera

Način pripreme:

Umutiti žumanca sa šećerom. 

Posebno umutiti bjelanca... 

Razdvojiti bjelance od žumanaca.

Umutiti žumanca sa šećerom.

Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg.

Lagano izmiješati snijeg i žumanca. 

Dodati brašno i prašak za pecivo.

U tepsiju namazanu maslacem sasuti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.

Peći oko 30 minuta. Potrbno je paziti da ne zagori.

Napraviti agdu od 700g šećera, 800ml vode i dvije kesice vanilinog šećera pa zaliti.

Agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolač.

4 komentara:

  1. zasto svaki kolač zaliti sa kilo šečera nije mi potrebno ni jasno

    OdgovoriIzbriši
  2. Za bosanski osmjeh

    OdgovoriIzbriši
  3. Bosanski osmjeh? Sta je to?

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolac je super,ali zaljev je presladak.....secerna bomba.

    OdgovoriIzbriši