01. 06. 2014.

Mramorni kuglof



Sastojci za tijesto:
  • 230 g omekšalog maslaca
  • 230 g šećera
  • 4 jajeta
  • 230 g brašna
  • malo praška za pecivo
  • narendana kora jednog limuna
  • 1/4 kašičice soli
  • 3 kašike kakaa u prahu
  • pomešano sa 3 kašike šećera
  • 1 kašika tamnog ruma
Za ukrašavanje:
  • 4 kašike šećera u prahu ili preliti mliječnom čokoladom
Priprema tijesta:

Kalup za kuglof dobro namazati maslacem i posuti brašnom.

Maslac pijenasto umutiti sa šećerom.

Dodati žumanca, pa brašno, a potom rendanu koru limuna i so. 

Čvrsto ulupati snijeg od bijelanca i dodati u smijesu.

Odvojiti 8 kašika ove smijese u poseban sud i dodati smijesu od kakaa i šecera, staviti i rum.

Polovinu svijetle smijese sipati u pripremljeni kalup, preliti smesom od kakaa, a odozgo drugom polovinom sijetle smese.

Peći, u prethodno na 180°C zagrejanoj pećnici, 50-60 minuta.

Kalup prevrnuti na tacnu i pažljivo ga skinuti.

Posuti šećerom u prahu i ostaviti da se hladi. 

Ovaj kolač može trajati i duže od nedelju dana.

Nema komentara:

Objavi komentar