06. 06. 2014.

Minjoni




Potrebni sastojci:
  • 350ml slatke pavlake
  • 150gr maslaca
  • 75gr šećera
  • vanilin šećer
  • kašičica arome vanile
  • 3 pakovanja Cedevitinih pepermint bombona od 22gr ili mentoss bonbone 2 pakla
  • 5-6 listića sveže mente
  • 50gr bijele čokolade
  • 10 listića želatina
Glazura:
  • 200gr crne čokolade
  • 6 kašika ulja
Priprema:

Slatku pavlaku staviti u posudu i dodati sve ostale sastojke osim bijele čokolade i želatina. 

Staviti na vatru i uz stalno mješanje kuhati dok se svi sastojci ne rastope.

Onda dodati bijelu čokoladu i kuhati da se ona rastopi.

 Smjesu procjediti i ponovo vratiti na vatru. 

Želatin natopiti u hladnoj vodi, ocjediti i otopiti u smjesi sa pavlakom uz stalno mješanje.

Masu razliti u pleh veličine 20x25cm, obložen pek papirom ili prozirnom folijom, pa staviti u frižider na dva-tri sata dok se skroz ne stegne. 

Masu onda izvaditi iz kalupa, isjeći na kockice ili pravougaonike željene veličine.

Svaku kocku umočiti u čokoladu otopljenu sa uljem i staviti u frižider da se stegne. 

Po želji ukrasiti sa malo crne i bijele čokolade.

Nema komentara:

Objavi komentar