03. 06. 2014.

Mesne kuglice u paradajz sosu


Potrebni sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa 
  • 1 korijen džumbira (oko 2 cm)
  • 1 mladi luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • 2 jaja, 6-8 kašika prezle
  • ½ kašičice sušenih chilli papričica
  • ½ kašičice usitnjenog koriandera
  • malo mljevenog muškatnog oraščića
  • so i svježe mljeveni biber
  • crvena paprika

Sastojci za paradajz sos:

  • 1 luk
  • 2 češnja bijelog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 400 g paradajz komadića iz konzerve,
  • 1 kašika miješanih talijanskih začina,
  • so,
  • svježe mljeveni biber,
  • crvena paprika,
  • listovi ruzmarina za ukras

Priprema: 

Ogulite i usitnite džumbir i jedan češanj bijelog luka.

Operite, očistite i sitno isijecite mladi luk. 

Pomiješajte meso sa jajima, prezlom, začinima, sjeckanim mladim lukom, džumbirom i bijelim lukom. 

Posolite, pobiberite i oblikujte kuglice. Stavite mesne kuglice na pleh obložen papirom za pečenje. 


Pecite na 180°C 15-20 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe.


Priprema  paradajz sosa: 

Ogulite i izrežite luk i bijeli luk, pa ga stavite na zagrijano ulje.

Dodajte paradajz i ukuhavajte oko 20 minuta.

Zatim dodajte začine, posolite, pobiberite i dodajte papriku po ukusu. 

Stavite paradajz sos u tanjir i na njega mesne kuglice. 

Poslužite ukrašene listovima ruzmarina.

Nema komentara:

Objavi komentar