09. 06. 2014.

Medena torta



Potrebni sastojci za koru:
  • 3 jaja
  • 3 k mekanog margarina
  • 3 k meda
  • 1 čaša šećera
  • 2 kaščice sode bikarbone
  • brašna po potrebi(OŠTROG)
  • jedna mala kaščica smjese za medenjake
Fil:
  • 2 čaše šećera(čaše od 2 dcl)
  • 1.5 litra kisele pavlake sa 30% mm 
  • sok od jedne iscijeđene narandže. 
Priprema:

Kuhati jaja i šećer na pari,ujedno sa strane grijati margarin i med.

Kada jaja dobiju na volumenu dodaje se vruća smjesa margarina i meda.

Mutiti još malo i dodati sodu bikarbonu.

U toplo dodavati brašno da bude kašasta smjesa,jer kad se ohladi bude dva puta tvrđa smjesa.

Kada se ohladi smjesa razvaljati tijesto i peći kore.Pavlaku i šećer izmiješati i ostaviti u frižideru,povremeno izmiješati da se šećer otopi dodati sok od cijeđene narandže.

Ohlađene i ispečene kore filovati sa filom od pavlake i šećera.

Nema komentara:

Objavi komentar