30. 06. 2014.

Mantije




Tjesto za koru: 
  • 1 kg brasna
  • 1/2 l mlake vode
  • kasicica soli

Za punjenje: 
  • 1 kg mljevenog teleceg mesa
  • 4 glavice isitnjenog crnog luka
  • so, biber 
  • jogurt
  • 250 g maslaca
Priprema:

Brasno, mlaku vodu i so zamjesiti u glatko tjesto, u obliku lopte, i pustiti da odstoji pola sata. Tjesto poslije premjesiti jos jednom, i pustiti da odstoji jos sat vremena kako bi nadoslo. Za to vrijeme napraviti smjesu za punjenje: dobro pomjesati mljeveno telece meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber. Kada je tjesto naraslo, podjeliti ga na tri djela u obliku lopte. Svaku loptu razvuci u veliku tanku koru, preliti je rastopljenim maslacem. Kore stavlati jednu na drugu i puniti. 

Punjenje:

Ivice kore puniti smjesom od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera. Potom, koru saviti u rolnu. Rolnu sjeci na male komade, velicine 2 cm. Te sitne komade napunjene kore sa obe strane saviti, tako da svako parce bude dobro zatvoreno. Sve poredati u podmazan pleh. Mantije onda poprskati maslacem, i peci u jako zagrijanoj rerni (na temperaturi od 250 stepeni), dok ne porumeni. Kada porumene, smanjiti temperaturu i dalje peci, dok mantije ne postanu hrskave . Preliti ih jogurtom, vratiti u rernu i peci jos 10 minuta. Mantije mozete sluziti uz jogurt.

 Prijatno !!!

4 komentara:

  1. Izgleda fenomenalno, mada nikada nisam ni pravila ni probala. Jedno pitanje: kada se urola kora sa mesom, pa se secka, kako se posle toga uvije svaka mantija a da ne iscuri?

    OdgovoriIzbriši
  2. A od cega bi testo trebalo da nadodje?

    OdgovoriIzbriši
  3. Posto sam vec pravila nadam se da cu vam pomoci.Punjenje nije tecno tako da ne curi kad se uvije.Ja sam rolala drugacije kao sto ovde pise.Testo za mantije su kao kore za pitu tako da ne nadolazi testo nego malo odstoji...

    OdgovoriIzbriši
  4. Jela sam Sandacke mantije bile su izvrsne ali nisu posipane kiselim mlijekom.Molim vas ciji je ovo recept?

    OdgovoriIzbriši