05. 06. 2014.

LJetna voćna torta



Ova torta je u stvari jedna velika i okrugla kremšnita bez gornje kore, a umjesto nje, voće. A razlika je i u malo kompaktnijem sadržaju file, jer je pritisak voća priličan.


Potrebni sastojci:
  • 250 g smrznutog lisnatog tijesta za koru
  • 1 litra mlijeka
  • 5 žutanjaka
  • 300 g šećera
  • 3 žlice kukuruznog škroba - Gustin
  • 1 mahuna vanilije
  • 500 g slatkog vrhnja
  • 3 lista želatine - 15 g
  • razno sezonsko voće
  • 2 vrećice crvenog preljeva za torte
Priprema:

Prvo napraviti koru, otopiti tijesto i razvaljati ga na veličinu kalupa, i malo više. 

Položim tijesto na ploču od kalupa, na to stegnem obruč i tako pečem tijesto sa suvišnim okrajcima jer mi je tako tijesto ne "uvuče". 

Malo ga probockam vilicom i stavim u zagrijanu pećnicu na 200 st oko 15 min. Ohladiti. Obrezati oštrim nožem suvišne okrajke.

U međuvremenu natrgati želatinu na manje komadiće i preliti je sa ledenom vodom da nabubri. 

U prikladnoj posudi za kuhanje kreme staviti umućene žutanjke sa šećerom, gustin, raspolovljena vanilija i mljeko, kuhati dok se ne zagusti (ne kuhati dugo, samo da zagusti), maknuti s vatre i umješati dobro ocijeđenu želatinu, te odmah staviti u vodu na hlađenje.

 U hladnu kremu umješati stučeno slatko vrhnje.

Na dno kalupa od torte, na ohlađeno tijesto prvo staviti malo voća, najbolje prvo bobičasto.

Zatim prekriti kremom, pa opet voće i krema do kraja. Staviti na par sati u frižider da se stisne.

U međuvremenu pripremiti voće i preljev za torte i napraviti ga po uputi na vrećici. 

Na stisnutu tortu (ne vaditi obruč) poredati sitnije voće i zaliti ga pripremljenim crvenim preljevom, redati drugi sloj i svaki ljepiti, ako se preljev u lončiću malo stvrdnuo, malo ga podgrijati. 

Tako redati voće do kraja i složiti ljepu piramidu. Kistom umoćenim u preljev "poglazirati" voće. 

U frižider na hlađenje. 

Ukupno mi se hladila 8 sati. 

Ove mjere su za kalup od 28 cm.

Nema komentara:

Objavi komentar