06. 06. 2014.

Ledene kocke



Potrebni sastojci za biskvit:
  • 5 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike pšenične krupice ili griza
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 1 kašika kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 5 kom jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
Agda:
  • 250 g šećera
  • 1, 25 dcl vode
Sastojci za fil:
  • 4 kašike gustina
  • 4 kašike mlijeka
  • 1/2 l mlijeka
  • 180 g maslaca
  • 180 g šećera u prahu

Čokoladna glazura:
  • 200 g čokolade zakuhanje
  • 6 kašika ulja
Priprema:

Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna.

U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo.

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.

U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu.

Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta.

Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil.

Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu.

Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka.

Još malo kuhati pa ohladiti.

Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu.

Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade.

Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući.

Dok je još malo topla prevući je preko fila.

Kolač služiti dobro ohlađen.

Nema komentara:

Objavi komentar