14. 06. 2014.

Lažna baklava


Sastojci: 
  • 1 pakovanje kora za baklavu 
  • 1 velika casa jogurta  (500ml) 
  • 250 gr sjeckanih orasa 
  • 2-3 supene kasike domaceg dzema od sljiva 
  • 2-3 jaja 
  • 1 prasak za pecivo 
  • po zelji mozete dodati u smjesu 2-3 rendane jabuke 
  • 300 gr margarina
Sirup: 
  • 1/2 l vode 
  • 200 gr secera 
  • malo limunovog soka
Priprema: 

Sve sastojke,osim margarina,izmjesati.Po ukusu i potrebi dodati jos malo secera. 

Margarin otopiti. 

Srednju tepsiju ili vatrostalnu zdjelu (ja sam koristila vat.zdjelu dimenzija 28x28cm)premazati sa otopljenim margarinom,dno i stranice.Redati 2 kore,svaku pokapati margarinom,pa fil i sve tako dok se sav materijal ne potrosi.

Svaku koru pokapati margarinom.Na kraju stavite dvije kore i naravno i zadnju pokapati. 

Isjecite i pecite zavisno od pecnice 30-45min na 180°C.Peci dok fino ne porumeni. 

U medjuvremenu prokuvajte 1/2 vode sa 200gr secera,mozete staviti vise ili manje secera,zavisno od ukusa.Sirup ukuvati tako da nebude previse gust,otprilike na pola.

Staviti da se hladi i dodati malo limunovog soka. 

Kada je baklava pecena,zaliti sirupom (prvo polovinom,pa sacekati da malo tjesto upije,pa istresti ostatak).

Kad se dobro ohladi servirati uz slag ili kuglu vanilinog sladoleda. 

Nadam se da ce vam se dopasti :)))!!!!!! 

P.S.:Sastojci nisu svi u gram,jednostavo isprobajte.Ja kolace pravim pretezno "od oka" :))

Nema komentara:

Objavi komentar