11. 06. 2014.

Lazanje



Osnovni sastojci:
  •  pola kg svježih kora za lazanje,
  •  sir trapist u listićama
BOLONJSKI UMAK

Sastojci:
  • 75 dkg mljevenog mesa,
  • 2 veće glavice crnog luka,
  • 3 češnja bijelog luka,
  • 2 ribane mrkve,
  • jedan ribani režanj celera,
  • 1 balancan (plavi patlidžan) sitno nasjeckan,
  • 1 konzerva svježe rajčice (cca. 25 dkg),
  • 2 dcl bijelog vina,
  • žlica ljutog ajvara,
  • papar, vegeta, origano i bosiljak po ukusu
Priprema:

Bijeli i crni luk, te poriluk popržiti na ulju. Zatim, dodati svo preostalo povrće i malo popirjati, nakon čega dodati meso i pirjati s mlijekom. U trenutku kada mlijeko u potpunosti ishlapi dodati vino i crvenu rajčicu, te ajvar i sve začine. Pirjati podlijevajući toplom vodom oko jedan i pol do dva sata na laganoj vatri.

GLJIVE

Priprema:

Pola kilograma gljiva pirjati s malo crnog luka i 2 režnja češnjaka, uz žicu maslinovog ulja, bez dodatka vode. Kada gljive uvenu dodati začine (peršin, papar i vegeta po ukusu).

BEŠAMEL

Priprema:

10 dkg oštrog brašna prijati s 10 dkg margarina. Zatim dodati 1L hladnog mlijeka, te kuhati uz stalno miješanje dok ne zavri. Smjesu izmaknuti sa štednjaka i dodati začine (papar, vegetu i naribani orahčić), 2 dcl kiselog vrhnja, 10 dkg parmezana, te 4 jaja. Miješati smjesu dok smjesa ne postane homogena. U veću, duboku tepsiju sljedećim redoslijedom složiti pripremljene dijelove jela:

1) Na dno staviti bolonjski umak,

2) Prekriti korama za lazanje,

3) Preliti bešamel,

4) Na bešamel staviti pirjane gljive, sir.

Tim redoslijedom nastaviti dok se sastojci ne potroše. Uzeti u obzir da na zadnju koru za lazanje ide mala količina bolonjsko umaka, a pri završetku preko istog zalijemo bešamelom i po mogućnosti pospemo ribanim trapistom.

Prije samog pečenja izrežemo na željene komade, te pečemo na 220 °C cca. 30 minuta. Zatim još cca. 15 minuta na 170 °C.

Gotove lazanje ostaviti 5-6 minuta izvan pećnice prije posluživanja.

Napomena: Kod pripreme, tj. slaganja lazanja, svi nadjevi moraju biti topli.

Ovaj originalni taljanski recept dobila sam od tete Antonije i zajedno s njom ga pripremala u jednom malom gradiću blizu Venecije.

Nema komentara:

Objavi komentar