07. 06. 2014.

Lazanje torta sa tikvicama



Potrebni sastojci:
  • 700 g tikvica
  • 350 ml mlijeka
  • 2 zlice brasna
  • 4 zlice maslaca
  • 2 jaja
  • muskatni orascic, papar, sol
  • 180 g gaude
Priprema:

Tikvice naribajte na tanke šnite.

 Za skroz tanke šnite najbolje će vam poslužiti nož za guljenje krompira. 

Moje iskustvo kaže da je najbolje tikvicu poleći na površinu, uhvatiti za peteljku i sa nožem prema dolje strugati tanke šnite.

 Tako ćete ju ravnomjerno stisnuti i dobiti ćete cijele šnite, bez da vam puknu.

Kalup za torte premazite kistom i maslacem a podnicu prekrijte papirom za pečenje. 

Ostatak maslaca zagrijte u zdjelici i dodajte brašno. 

Kratko popržite i polako dolijte mlijeko, konstantno miješajuci da vam ne ostanu grudice.

 Začinite začinima i kada zgusne, maknite sa vatre. 

U rashladjeni umak umiješajte 1 po 1 jaje i 2/3 naribanog sira. 

Ostalu trećinu sira ostavite za posuti po vrhu. Ako hoćete, mžete ostaviti i više.

U kalup složite red tikvice, premazite umakom i ponavljate isti postupak dok ne potrošite sve.

Završite sa umakom i naribanim sirom. 

Pecite na 180C oko 30 min.

3 komentara:

  1. A gdje su ovdje lazanje?

    OdgovoriIzbriši
  2. VJEROVATNO U TRGOVINI ZAKASNILE ZA PRIPREMU-heheee

    OdgovoriIzbriši
  3. hahhahah sram ih bilo nisu stigli da ih naprave

    OdgovoriIzbriši