06. 06. 2014.

Krofne




Za izradu krofni koristim meko brašno tip 400, 1 ceo svež kvasac koji mora da nadođe u mlakom mleku sa kašičicom šećera, da se podigne da se bukvalno pena od kvasca vidi...

U testo ide (za količinu sa slike) 900 grama brašna (ostavi se brašna 100 grama da ima na čemu da se izrade kasnije i pospe testo da se ne lepi dok ga razvijamo po stolu), kvasac koji je tako nadošao u nekih 300 mill mleka, kašičica šećera, dva jajeta i rendana kora od limuna (što nije obavezno, ali je ja stavljam radi ukusa)...

Testo mesim ručno, nikada mikserom , i najvažnije je jako dobro ga izmesiti...

 Dok ne postane glatko i ne počne samo da se lepo odvaja od plastične činije u kojoj se mesi...

Ako ustreba još tečnosti, učini se da je testo tvrdo, dodaje se samo mlake vode, nikako ulje ili nešto slično...

Testo treba da je polu-tvrdo, da ga nije lako varjačom mesiti, ali da nije ni suviše mekano.

Dalje je prikazano na slikama, razvalja se oklagijom na debljinu oko pola santimetra i čašom ili modlom vadimo krofne.

Jako je bitno da kad ih tako čašom odvojimo, ostavimo da odstoje još nekih 15-20 minuta...
Odmah prstom utiskamo rupu u sredini, ponovimo ako treba pre nego ih stavimo da se peku - da se rupa stvarno otisne...

Onda grejemo ulje za prženje...

Mora biti vrelo kad spuštamo krofne u njega i ono najbitnije... Kad ubacimo u ulje 4-5 krofni, obavezno šerpu poklopiti...

Kad se prva strana ispeče, otklopimo šerpu, okrenemo krofne i više ne poklapamo...
Druga strana kad je pečena vadi se na tanjir, kad se malo prohlade posipaju se prah šećerom i filuju po želji...

Svaku turu krofni, obavezno poklopiti dok se peče ta prva strana, da se oko nje stvori onaj tzv "venac"... onda budu mekane i nadođu onako zapravo...

Eto, to je sva mudrost...

Nema komentara:

Objavi komentar