02. 06. 2014.

Kolač sa trešnjama



Sastojci za koru:
  • 4 jaja
  • 1,5 dl ulja
  • 8 kašika šećera
  • 1,5 dl vode
  • 250 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Sastojci za kremu:
  • 1 konzerva kompota od trešanja
  • 2 pudinga od vanilije
  • 150 gr putera
  • 2 slag kreme od čokolade
Priprema kore:

Odvojiti žumance i bjelanjce. 

Žumance mutiti sa šećerom i vanilin šećerom dok ne isvjetli. 

Postepeno dodavati ulje i vodu. 

Zatim brašno i prašak dobro izmješati i polako dodavati u smjesu. 

Na kraju umutiti snjeg od bjelanjaka i dodati u masu.

Peći u formi za torte ili kockastom dubokom plehu, oko 40-45 minuta na 180°C.

Ostaviti da se dobro ohladi.

Priprema kreme:

Iscijediti trešnje ali ne prosipati sok u kojem su bile trešnje.

Izmjeriti tečnost i dodati vode da bi bilo 7 dl., dodati sećer. 

U tih 7 dl soka ukuhati puding koji smo razmutili sa malo vode. 

Puding ohladiti te dodati puter sobne temperature.

Dobro izejdnačiti. 

Koru prepoloviti na dvije jednake kore.

Filovati sa kremom od trešanja te po vrhu kreme poredati ocijedjene trešnje koje malo pošcerimo, ako nisu slatke.

Stavimo drugu koru i preko svega prevucemo slag kremu od čokolade i ukrasimo po želji.

U koru možete dodati i kakao tako će vam torta biti smeđa. 

Prijatno!!!

Nema komentara:

Objavi komentar