11. 06. 2014.

Kolač sa kokosom i čokoladom



Potrebni sastojci:
  • 6 jaja,
  • 8 kašika šećera,
  • 1 kašika brašna
  • 2-3-kašike kokosovog brašna
  • 1 kašika octa
  • 100 gr.grožđica,
  • 100 gr.čokolade za kuhanje
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 5-6 suvih keksića bilo kojih
Priprema:

Kora:

6 bjelanjaka i 6 kašika šećera dobro umutiti ,dodati supenu kašiku octa i nastaviti da postane čvrsta pjena,dodati 1 kašiku brašna i kašikom dobro izjednačiti.

Istrasti na četvrtast pleh obložen papirom koji treba posuti kokosovim brašnom. 

Peći na 100c 15 minuta,pojačati na 150c i peći dok ne dobijete rumenu koricu.

Kora se peče po sistemu sušenja ,vrijeme nije fiksno ovisi od pećnice.
Ohladiti koru.
U međuvremenu grožđice politi sa malo ruma ili tople vode (po želji) da omekšaju.

Fil:

6 žumanjaka i 2 kašike šećera izmiješati i kuhati na pari ,dodati čokoladu za kuhanje.

Odvojiti malo fila za ukrašavanje.U ohlađen fil dodati umućeno vrhnje za šlag.

Koru izrezati u željeni oblik,a ostatke kore izlomiti u fil,izdrobiti keksiće,dodati grožđice i sve dobro izmiješati.

Istresti fil na koru pa ukrasiti odvojenim filom ili po želji.

Sastojke možete dodavati po želji, neka mašta radi(ono što se nađe pri ruci).

Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar