05. 06. 2014.

Kolač sa jogurtom i čokoladnim preljevom




Jedan od najboljih, najjednostavnijih, najkremastijih i najtopljivijih slastica na svijetu

Potrebni sastojci:
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 125 g jogurta (običnog ili voćnog, ali punomasnog, ne light)
  • 50 g šećera u prahu
  • 10 g želatine u listićima
Sastojci za preljev:
  • 30 g tamne čokolade (50% kakaa)
  • 2 žličice tekućeg meda blagog okusa (npr. akacija)
  • 4 žličice svježe iscijeđenog soka naranče
  • 1 cijela naranča (za dekoraciju)
Priprema:

Namočite želatinu u hladnu vodu dok ne omekša.

Zagrijte 75 g vrhnja na temperaturu od 40 stupnjeva. Dobro ocijedite želatinu i umiješajte u toplo vrhnje. 

Miješajte dok se želatina sasvim ne otopi, a zatim procijedite kroz gusto cjedilo za slučaj da su ostali komadići neotopljene želatine.

Ostatak vrhnja sasvim kratko umutite mikserom sa šećerom u prahu. Ne trebate ga skroz umutiti da bude čvrsto, već da bude samo malo gušće.

Dodajte umućeno vrhnje u toplo vrhnje sa želatinom miješajući žlicom. 

Na kraju umiješajte jogurt (ja sam koristila jogurt s okusom limuna i naranče, i još sam dodala koricu naranče u prahu, a možete dodati i svježe naribanu koricu). 

Izmiješajte koliko je potrebno da smjesa bude glatka.

Ulijte smjesu u kalupiće i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku (najbolje preko noći).

Za preljev, otopite na pari čokoladu s medom, dodajte sok naranče (po potrebi možete dodati i više ako želite rjeđi preljev).

Pažljivo istresite Panna cottu na tanjuriće (najprije je tupim nožićem odvojite od stijenki kalupa, pa na trenutak uronite posudicu u toplu vodu).

Ukrasite preljevom od čokolade i kriškama naranče.

Nema komentara:

Objavi komentar