24. 06. 2014.

Kljukuša



Sastojci:
  • 300 gr brašna 
  • 200gr mljevenog mesa 
  • 100ml slatke pavlake 
  • 100gr kisele pavlake 
  • 100 ml mlijeka 
  • pola male kašikice praška za pecivo 
  • začini, ulje,
  • 1 jaje 
  • malo vode
  • malo putera
Priprema:

Umutiti tijesto od brašna, praška za pecivo,1 jajeta, i malu kašikicu ulja, sa malo mlijeka i malo vode. 
Tijesto treba biti malkice gušće od palačnki. Zagrijati veću tepsiju, sa malo ulja u rerni. Pripremiti mljeveno meso, začinite sa soli, vegetom, biberom, bjelim lukom u praku, crvenim lukom u prahu, mlj.crvena paprika, i jedna velika kašika mlake vode.
Promješati dobro. 
Kad se ulje u tepsiji jako zagrijalo, izliti tijesto po tijestu nabacati mljeveno meso i peći oko 30 min dok fino ne porumeni. 
Izmiješati 100 ml kisele pavlake, 100 ml slatke pavlake i par kašika mlijeka, malko posoliti. Kljukušu prvo zaliti malo sa kašikicom otopljenog putera i običnim mlijekom da fino omekša, pa onda sa pavlakama. Vratiti u šporet na 5 min, da  se sve fino upije.

Broj komentara: 9:

  1. Bez veze,,nikakve veze sa kljukusom nema

    OdgovoriIzbriši
  2. U pravu si... Ovo je ocigledno kljukusa na meksikanski nacin :-/

    OdgovoriIzbriši
  3. Blage veze nema sa kljukušom !

    OdgovoriIzbriši
  4. Nije klasicna kljukusa, Ali meni izgleda super, sutra cu vec praviti, verujem da je odlicno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Slatka pavlaka?ja bih stavila pavlaku za kuvanje....

    OdgovoriIzbriši
  6. Recept za kljukušu na srednjobosanski način:
    Tijesto: voda, brašno, ulje, so i prašak za pecivo - sjediniti ove sastojke da bude smjesa malo gušća nego za palačinke. Peći oko 30 min. nakon što je pečena tijesto izrezati na komadiće (veličina po želji).
    Preljev: Oguliti dosta bijelog luka i isjeći na komadiće, zatim propržiti bijeli luk (može i bez prženja) i pomiješati sa kiselom pavlakom,te zaliti tijesto da sve bude prekriveno. Otopiti maslaca po želji i dodati na kljukušu. Servirati toplo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bez praska za pecivo ili vrlo malo :)

      Izbriši
  7. I ja sam iz srednjobosanskog kantona i kod nas se pravi kljukusa na isti nacin kao ovaj(16.srpanj).Nikakvo meso ni piletina kako to neki nazivaju kljukusom jer bosanska kljukusa je jelo bez mesa,poz...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma dajte. Koliko to srednjih bosni ima... Ja sam iz Visokog i koliko znam, testo za kljukusu se pravi od brasna, vode, krompira, pavlake, jaja i soli. Nikakav prasak za pecivo tu ne ide. Kad lepo porumeni iseci na kocke i dobro zaliti sa posoljenim mlekom i malo ulja. Ponovo u pec 5 min da upije pa onda izvaditi i premazati pavlakom u koju je naseckan beli luk. Pravim je ovako makar jednom sedmicno i nikad ne dosadi.

    OdgovoriIzbriši