05. 06. 2014.

Klepe





Potrebni sastojci za fil:
  • 300 g mljevenog mesa
  • glavica crnog luka
  • so, biber
Tijesto: 
  • 350 g brašna
  • 2 jajeta
  • malo vode 
  • so 
Preljev: 
  • 50 g putera
  • velika pavlaka
  • malo jogurta 
  • 2-3 cena bijelog luka
  • so 
Priprema: 

Zamijesite tijesto srednje tvrdoće od brašna, jaja, vode i soli i razvijte jufku na pobrašnjenoj podlozi. 

Isjecite kvadratice velicine 5x5 cm. 

Meso i luk proprzite i dodajte začine.

Na svaki kvadratic tijesta stavite po grudvicu pripremljenog mesa, te kvadratice od jufke presavijete i rubove pritisnite viljuškom da se zalijepe.

 Pripremljene klepe kuhajte u slanoj i ključaloj vodi 8-10 minuta, te ih izvadite iz šerpe i ocjedite. 

Puter istopite, a pavlaku, jogurt, bijeli luk i so pomješajte.

 Premažite vatrostalnu zdjelu puterom i u nju složite klepe, prelijte puterom i pripremljenom pavlakom te zapecite 15 minuta u rerni. 

Služiti dok je toplo, a po želji, gotove klepe možete preliti svježom pavlakom u koju ste isjckali bijeli luk.

S obzirom da ja klepe spremam u običnoj, većoj tepsiji a ne vatrostalnoj, ja i povećam količinu na 1,5 mjeru.

Nema komentara:

Objavi komentar