12. 06. 2014.

Kinderlada



(Za tortu veličine oblatne/oblande)

Potrebni sastojci:
  • piškota:
  • 10 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih orasa
  • 6 kašika mlevene plazme
  • 2 kašike brašna
Priprema:

Na podmazan pleh staviti 200-250gr lomljenih lešnika, (kikirikija, badema)pa presuti testo preko toga.

Peći na 200 stepeni 5 min. pa smanjiti temperaturu na 180 stepeni.- oko 30-35 min.


1fil:

U šerpu usuti 2dl. mleka, dodati 10 kašika šećera-staviti da se kuva, pa za to vreme mikserom umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera. 

kada mleko provri usuti ulupano žumance i kuvati neprestano mešajući - oko 10 min.

 Nakon 10 min. ubaciti 100gr. čokolade za kuvanje. 

Kad se čokolada istopi ubaciti 1 kašiku brašna i dobro izmututu fil i kuvati još nekih 5min. 

Hladan fil sastaviti sa 1 izrađenim margarinom. ( ja koristim VITAL- ukus slatke pavlake- fil ima ukus eurokrema) (ovaj fil može da se koristi i za REFORMU-za one koji ne vole da kuvaju fil na pari)

2fil:

U  2dl. mleka ubaciti 10 kašika brašna, 10 kašika šećera, 1-2 vanil šećera- razmutiti žicom pa dodati još 8 dl.mleka.

 Skuvati na tihoj vatri. 

U hladan fil ubaciti izrađen margarin i 300gr. mlevene plazme.

Pečenu piškotu premazati čokoladnim filom, pa fil sa plazmom vaditi kašikom za sladoled i ređati kuglu do kugle preko čokoladnog fila. 

Tortu premazati sa 250-300gr. ulupanog šlaga.

Ja celu tortu namestim za nekih 1.5 do 2 sata.

 Fil sa plazmom obično skuvam ranije pošto njemu treba najviše vremena da se ohladi).

 Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar