04. 06. 2014.

Karamele




Potrebni sastojci:
  • 1/2 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 50 g šaćera u prahu
  • kesica vanilinog šećera
  • 150 g butera
  • 25-30 papirnih korpica
Priprema:


Kad mlijeko provri sipati sav šećer uz stalno mešanje.

 Paziti dok ponovo ne počne da ključa, podesiti temperaturu tako da stalno vri i naprestano mješati.

 Pijena sa mlijeka treba da dobije svijetlo smeđu boju.

Kad postane tako gusto da se kod miješanja vidi dno posude, skinuti sa štednjaka i odmah dodati vanilin šećer, šećer u prahu i buer pa stalno mješati sve dok masa malo ne omekša.

Sipati na ravan tanjir , tepsiju ili dekorativne kalupe  prethodno pokvašen.

Razviti debljine oko 1cm.

Ohlađeno seći na male kocke i staviti u papirne korpice.

Nema komentara:

Objavi komentar