25. 06. 2014.

Japrak



Sastojci:  
  • 1/2 kg mljevene teletine-junetine
  • 100 gr.riže
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 manja narendana mrkva
  • sitno nasjeckan peršun
  • 50-ak listova vinove loze
  • malo mlijeka
  • kajmak
  • mala kašikica vegete,
  • so
  • biber
Priprema:

U sve dolme pa i u ovu uvijek prvo dodati malo mlijeka u meso, promiješati i ostaviti da odstoji 15-ak minuta. 
U meso zatim narendati -sitno luk, mrkvu, dodati dobro ispranu u vodi, rizžu i isjeckan peršun. 
Dodati vegetu, so i biber i ostaviti da odstoji pola sata. 
Listove vinove loze preliti sa proključalom vodom i kada promijene boju u tamno zeleno-smeđu, vaditi polagano, da se ne bi pocijepali. 
Listove filovati, praviti male sarmice i redati ih u šerpu. 
Preko sarmi staviti komadiće maslaca a zatim sarmu preliti sa proključalom vodom. Voda treba da bude u visini sarmi. 
Sarme kuhati oko 1 sat na laganoj temparaturi.
Sarmu služiti uz kajmak i somune. 

Nema komentara:

Objavi komentar