25. 06. 2014.

Hurmašice sa kokosom



Sastojci:
  • 1 margarin-250 gr
  • 12 kas(jušni)šećera
  • 2 jaja
  • 2 kas(jušne)ulja
  • 100 gr kokosovog brašna
  • brašno po potrebi
  • prašak za pecivo
  • korica od limun
Zaljev:
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
Priprema:

Prije nego sve započnemoraditi stavi se zaljev da prokuha 10 min, jer jedno uvijek mora bit hladno
(tijesto ili zaljev).

Od 1 kg šećera od zaljeva odvojimo 12 kaš. u margarin i dobro umutimo.može mikserom a ja to radim sve rukom mora se dobro umutiti da se ne osjeti šecer pod rukom.

Dodati jaja pa opet mutiti , zatim ulje i kokosovo brašno.

Znaci treba malo duže mutiti margarin i šećer a ostalo sve ide brzo.brašno dodajemo po potrebi  i pecivo kad tijesto već bude gotovo. 

Pravimo kuglice pa na rendetu oblikujemo hurmašicu.

Broj komentara: 5:

  1. A sta mislite o maslu ili puteru umesto margarina.....

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja uvijek stavljam maslo u sve kolače,ukusnije i zdravije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nije mi jasno koliko se brašna otprilike dodaje ?

    OdgovoriIzbriši
  4. Može i ovako:
    11/2 maslaca,100 gr kokosa,1 kašika šećera i 2 jaja,sve se izmiksa,doda se pola praška za pecivo i brašna po potrebi :)
    Saft: 3 šolje šećera i 2 šolje vode,kada prokuha ostaviti da se ohladi i vruće hurmasice preliti hladnim saftom ili agdom,kako hoćete :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tijesto ne treba biti ni slipavo,da se lijepi za prste ni previše tvrdo,zato se kaže otprilike

    OdgovoriIzbriši