04. 06. 2014.

Halva




Halva je tradicionalno jelo koje se služi na iftarskim trpezama. 

Potrebni sastojci:
  • 500 g griz 
  • 500 g šećer 
  • 500 ml mlijeko 
  • 100 g oguljeni kikiriki 
  • 200 g maslac 
Priprema:

U tavi sa rastopljenim puterom tri minute pržite kikiriki. 

Uz neprekidno miješanje dodajte griz i miješajte dok ne dobije svijetlozlatnu boju.

Zatim dodajte šećer i postepeno dodajite mlijeko uz neprekidno miješanje.

Kada smjesa dobije potrebnu gustinu, sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da odstoji petnaestak minuta.

Zatim prespite smjesu u sud obložen aluminijskom folijom, rasporedite po cijeloj površini i ostavite da se ohladi.

Ohlađenu halvu prevrnite na radnu površinu i isijecite na komade (oblike možete praviti i sa kalupima). 

Servirajte je sa čokoladnim prelivom.

Nema komentara:

Objavi komentar