04. 06. 2014.

Extra burek




Potrebni sastojci:
  • 800 gr. junećeg mljevenog-mesa
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 5 dl. kisele pavlake (vrhnje)
  • 5 dl kisele vode
  • 5 jaja
  • so, biber, vegetu, isjeckan peršunov list
  • 1 paket gotove jufke 500 gr.
Način pripreme:

U malo ulja propržiti sitno isjeckani luk i dodati mljeveno meso, so biber, vegetu pa sve skupa malo prodinstati.

Posto u jednom paketu ima 15 - 16 jufki onda ih razdjelite po 4 , pomastite pleh (tepsiju) slazite jufku i svaku pomalo poprskati uljem, 4 jufku ne uljite nego posipate filom, a zatim opet isti proces, pa fil, i tako redom dok ne potrošite i fil a i jufku.

Tako da izmedju 4 sloja jufke imate 3 fila. Posto ste složili burek onda ga izrežite na kocke, izmutite pjenasto jaja, dodate pavlaku (vrhnju), malo soli, kiselu vodu i prelijete sirov burek.

Burek stavite u rernu koju ste predhodno zagrijali i pecite 45 - 50 minuta na temperaturi od 180 C - 200 C. burek izvadite iz rerne kad je pečeno i naravno porumenio sa ovakvom zlatno braonkastom bojom, burek poslužite topao uz sezonsku salatu.

Nema komentara:

Objavi komentar