04. 06. 2014.

Ćufte koje se ne prže u puno ulja



Znači bez puno ulja ,osim onog za podmazivanje tepsije.

Sastojci potrebni za ćufte:
  • pola kg faširanog junećeg mesa
  • 2 fildžana kuhane riže
  • 2 kriške starog hljeba
  • 1 dl mlijeka
  • 2 kašikice pr.za pecivo
  • 2,3 kašike sjeckanog peršuna
  • 2 jaja
  • 2 kašikice karija,soli
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 cehne bijelog luka
  •  par kašika ulja za pomastiti tepsiju
Priprema ćufteta:

U meso umiješati skuhanu/ocijeđenu rižu,dodati jaja,peršun,so,kari,izrendani crni i bijeli luk,stari hljeb( koji je prethodno bio namočen u 1 dl mlijeka pa ocijeđen),i na kraju prašak za pecivo.

Sve dobro izmiješati ,praviti malo debeljuskaste ćufte.

Redati ih u dobro pouljenu tepsiju (ako se ima teflon,bolje je..ako ne, može i obična).

Staviti u rernu da se peče ,otprilike oko pola sata (ja sam ih okretala i s druge strane dok nisu uhvatile koricu i bile pečene iznutra).

Za to vrijeme na praviti crveni sos...

Sastojci potrebni za crveni sos:
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 3 kašike brašna
  • 5,6 kašika ulja
  • kašika karija,malo soli
  • 3 kšike paradajz sosa
  • 2 kašikice crvene paprike
  • 2 dl vode
Priprema crvenog sosa:

Luk sitno nasjeckati,staviti u tavu s uljem da se malo proprž.i

Dodavati redom ostale sastojke i lagano miješati/pržiti dok se sastojci ne sjedine.
Na kraju dodati vodu,pustiti da prokljuca pa skroz smanjiti

Cuftat bi trebala biti pecena,njih izvaditi iz tepsije i poredati u sos,ostaviti sve skupa da jos 20ak min.krcka lagano.

Prilog moze biti po želji, ja sam pravila krompir pire.

Priprema krompir pirea:

Par krompira oguliti,narezati na deblje ploške,pa staviti da se kuha

Skuhani krompir ocijediti,dodavati redom mlijeko po potrebi,viljuškom miješati/sitniti dok se ne dobije smjesa za pire..prije toga posoliti ,naravno.

Nema komentara:

Objavi komentar