13. 06. 2014.

Bavarske kiflice



Testo:

300 gr brašna
20 grama svežeg kvasca 
50 ml mleka
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 velika kašika margarina
malo tople vode da bi se postigla čvrstina testa kao za svake kiflice od kiselog testa...

Priprema:

Od navedenih sastojaka umesimo kiselo testo, naravno, puštajući prvo kvasac da naraste u mleku i šećeru...

Testo obavezno ostavimo da malo odstoji, da lepo naraste, a onda ga premesimo i rastanjimo što tanje u krug.,,

Sečemo kružnicu na pola, pa opet na pola, i sve tako dok ne dobijemo 16 jednakih delova od kojih ćemo umotati kiflice...

Kiflice jednu po jednu umotavamo i kad su sve umotane, tek onda uključimo rernu da se greje na 250 stepeni i stavimo vodu u šerpu da uzavri.
U vodu dodamo kašiku sode bikarbone i malo soli...

Kad voda provri, ubacujemo kiflice i puštamo ih da se kuvaju tek toliko dok ne isplivaju na površinu, a to je praktično 5-10 sekundi!!!

Vadimo ih rešetkastom kašikom i redjamo na tepsiju u kojoj ćemo ih peći...

Ja sam stavila MASTAN papir - ovo naglašavam posebno, jer ako nije mastan mogu da se zalepe i onda ćete imati problem nakon pečenja... Ili jednostavno podmažite i brašnom pospite tepsiju pre nego ih budete slagali da se peku...

Posula sam ih susamom i sa malo soli, poneku sam zasekla da ima šaru po sredini kad se ispeče...

U rernu se odmah stavljaju, i temperatura se tada smanji na 200 stepeni...

Potrebno im je nekih 15-20 minuta, čim lepo porumene mogu da se vade iz rerne i redjaju na poslužavnik!

Prijatno!!!

Nema komentara:

Objavi komentar