03. 05. 2014.

Monte torta

Monte torta

Danas vam predlažemo kolač koji sadrži ”konkretnije” sastojke poput čokolade i slatkog vrhnja, ali ne u teškom zimskom ruhu.
Riječ je o troslojnoj Monte torti koja samo čeka da je poslužite uz šoljicu popodnevne kafe…

Sastojci:
  • keksi Petit Beurre
  • I - krema: 1 l mlijeka, 100 g škrobnog brašna, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 125 g maslaca
  • II - krema: 500 ml slatkog vrhnja za šlag, 200 g čokolade
  • malo ruma
Priprema:
  • Na dno manjeg lima za pečenja poslažite kekse, premažite ih s malo mlijeka pomiješanog s rumom.
  • Za prvu kremu stavite da se zagrije mlijeko, dodajte malo ruma, u drugoj posudi izmiješajte šećer i brašno s malo hladnog mlijeka da dobijete glatku smjesu. Kad mlijeko zavrije ukuhajte tu smjesu i na laganoj vatri miješajte oko dvije minute. U vruće umiješajte maslac i prelijte preko keksa.
  • Za drugu kremu na laganoj vatri ugrijte vrhnje u koje ste umiješali nasjeckanu čokoladu. Kad se čokolada otopi prelijte preko prve kreme, stavite da se ohladi i gotovo!

Broj komentara: 14:

  1. Meni je smesaslatke pavlake i cokolade ispala jako retka. Hoce se to stegnuti nakon stajanja u frizideru?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ganache krema se može izmiksat kad se ohladi, treba malo vremena, al onda bude kako treba. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Za ganache kremu se koristi isti omjer količine čokolade i slatkog vrhnja. Čokolada mora imati najmanje 60% kakaoa. Bolje je biljno vrhnje, ganache bude gušći. Može se dodati i orah veličine maslaca (ne margarina). Ako se to ne ispoštuje krema je rijetka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je također ispala rijetka gornja krema, a kasnije se ni u frižideru nije stisla. Prema uputama na drugim stranicama na interenetu,za ganache je obično omjer čokolade i vrhnja otprilike 1:1, možda za neke recepte jednog malo manje, drugog više, ali ne odudara toliko kao u ovom receptu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Omjer je za gornji fil skroz ok, samo treba pričekati da se prvi fil dobro ohladi van hladnjaka, pa na 1 h u hladnjak i tek onda praviti gornji fil...bolje je biljni šlag tipa Hopla i slično, nego slatko vrhnje.
    P.S.- ja sam umjesto keksa Petit Beurre na dno stavila piškote bez predhodnog namakanja istih...bilo je odlično, ali jesti tek sutradan od pravljenja da se lijepo stisne fil i ohladi i da piškoti omekšaju...
    P.S.S.-radila sam u obliku torte omjera cca 22cm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vrhnje je pavlaka.

      Izbriši
    2. Treba samo dobro zagrijati vrhnje i cokoladu i 100% se krema stisne cak i ako nije u frizideru.

      Izbriši
  6. Kakva ti je ovo tekucina od cokolade? Na slamku se moze pit!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam probala da pravim tu kremu ispala mi je extra jos je nisam stavljala u frizider.Najbolje vrhnje je dukatovo ili hopla

    OdgovoriIzbriši
  8. Najbolje da ste napravili ledene kocke i to je to.



    OdgovoriIzbriši
  9. Sve ispadne kako treba samo treba kremu prvu ohladit pa tek onda stavit margarin i moze onda ic druga krema ,ja kuham drugu kremu oko pola sata na pari i laganoj vatri ponekad promjesam

    OdgovoriIzbriši
  10. zasto tanjur leti tj stoji naopako?

    OdgovoriIzbriši