31. 05. 2014.

Kroasani


Sastojci za tijesto:
  • 700gr brašna (tip 400, meko) 
  • 1 margarin u kocki (zamrznut),
  • 1 svijež kvasac,
  • 0,5l mlijeka, 
  • 2 kašičice soli,
  • 1 jaje
Za premazivanje: 
  • 1 žumance 
  • posip od kima ili susama po želji
Priprema tijesta:

Tijesto se umuti od navedenih sastojaka i pusti da odstoji dok ne nadodje nekih 20-30 minuta.

Zatim se razvalja i siječe kao na slici, na osam dijelova.

 Od svakog dijela napravite lopticu i slažete ih jednu na drugu prethodno rastanjene oklagijom sve vrijeme između njih rendajući zaledjeni margarin.

Od tako naredanih 8 slojeva razvaljate jednu veliku, što tanju, siječete na 32 komada...

Kroasani se puste, pre premazivanja i stavljanja u pećnicu da tako naredani u tepsiji još malo odstoje, da kvasac počne da radi...

Peku se na u prethodno zagrijanoj pećnii na 200 stepeni nekih 20-25 minuta.

Broj komentara: 19:

  1. Ti sa margarinom mogu da se kupe u svakoj pekari, sta mislite ako se vec udje u proceduru, da se ipak koristi puter i tako caste nepca onih kojima su namenjeni....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nije bitna kolicina kvasca!Stavi jednu kesicu suvog pa iz koje god da je zemlje.Vec" sto godina"pravim kucni hleb i nikad u zivotu nisam merila kolicinu kvasca.U principu sto ga ima manje hleb je duze sveziji!

      Izbriši
  2. tacno tako.....sve te kiflice, keksi...kolaci pecku se sa puterom
    a ne margarinom. puter daje ne samo ukus nego i divan miris.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas je margarin puter napisala je lepo u kocki.

      Izbriši
  3. Pa stvarno, cemu ovi komentari

    OdgovoriIzbriši
  4. Ta najte mi reći da su u pekari isti kao domaći...:( pa i sa margarinom...opet ke drugačije kad ih ispečete sami. ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Za vse ki bi raje bolj BIO predlagam:
    polnovredna moka
    ghee ali kokosovo maslo
    vinski kamen
    kokosovo mleko ali vodni kefir
    črni koren ali solni cvet
    buča

    OdgovoriIzbriši
  6. kakvi glupi komentari

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko dekagrama je 1 svježi kvasac? Nama u inozemstvu / prekomorskim zemljama je nemoguće slijediti ovakve recepte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedan svjezi kvasac ima 40 g, a kesica suhog kvasca 7 g. Barem oni kpje ja imam, a to je dovoljno za 1kg brasna.. :)

      Izbriši
    2. Najljepše hvala!

      Izbriši
    3. i ja sam u inostranstvu u svim vecim prodavnicama se mogu kupiti ovi sastojci pa cak i nasi proizvodi

      Izbriši
  8. za nepismene u receptu pise JEDAN KVASAC ............ Bas me interesuje dali je ikada iko od ovih komentatora pravio ove kroasone ?

    OdgovoriIzbriši
  9. JEDAN KVASAC???? Da li je moguće da je paketić iste težine u Njemačkoj, Kanadi, Australiji, Švedskoj. Možda bi bilo ljepše da ste umjesto bezobrazluka lijepo odgovorili. Ali što ćeš. Tipična balkanska nekultura. Dobar vam tek!

    OdgovoriIzbriši
  10. Na 1kg brasna treba 1 kvasac, pakovanje od 40 gr.Lepse je i domace ako se pravi sa puterom, ali ne fali nista ni sa margarinom, ostalo sve po receptu ... izvolite i napravite.. ja ih pravim sa onim cime razpolazem i super su .. PRIJATNO!!

    OdgovoriIzbriši
  11. PRAVILA SAM IH SUPER SU ALI IDUCI PUTA STAVLJAM MASLAC DA VIDIM RAZLIKU

    OdgovoriIzbriši