10. 05. 2014.

Kolač sa jagodama

Kolač sa jagodama


Sastojci:

Kora:
  • 6 jaja  
  • 6 kašika šećera 
  • 6 kašika brašna
Krema:
  • 1/2 l mlijeka  
  • 200 g šećera  
  • 2 vanilin šećera  
  • 15 gr želatina  
  • 500 ml tučenog vrhnja 
  • 800 g jagoda
Priprema:

Kora:
  1. Umutiti bjelanca sa šećerom, zatim žumanca pa sve sjediniti sa 6 kašika brašna.
  2. Peći na pergament papiru u četvrtastom plehu 30 minuta na 180 stepeni.
  3. Pečeno podijeliti na 2 dijela.
Krema:
  1. Prokuhati mlijeko sa šećerom i umiješati žalatin predhodno izmiješan sa pola šolje hladne vode. Dodati vanilin šećer i ostaviti da se ohladi sve dok se ne stegne (u frižideru, dok ne postane gusto kao puding). 
  2. Umutiti vrhnje i polako dodavati u malo mikserom umućeno stegnutu masu sa mlijekom.
  3. Mutiti malo duže da se dobije fina krema.
  4. Jagode posuti sa malo šećera i redati po kori, pa krema, pa opet kora, jagode i na kraju krema. Ostaviti u frizider nekoliko sati da se lijepo stegne.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com

1 komentar:

  1. a ne ide prasak za pecivo u koru? nije klasican patišpanj...?

    OdgovoriIzbriši