31. 05. 2014.

Fruktal sok



Potrebni sastojci:
  • 1 kg očišćene mrkve 
  • 2 kg očišćenih jabuka  
  • 1 kg očišćenih bresaka
  • 80 dkg šećera
  •  40 g limunske kiseline
  • voda  12-13 staklenih boca od 1 litre  
Priprema:

Prije nego počnete sa spremanjem soka, stavite staklene boce  grijati u pečnicu na 100°C da se steriliziraju.

Poklopce prokuhajte.

Očistite mrkvu i stavite je kuhati u tri litre vode.

Za to vrijeme, oguliti jabuke i očistiti ih od sjemenki.

Izrezati na četvrtine i dodati, sad već malo omekšaloj mrkvi.

Kuhati još nekih desetak minuta dok jabuke ne omekšaju.

Ubaciti očišćene breskve na minut dva.

Voće izmikasti u blenderu.

U vodu u kojoj se kuhalo voće doliti još vode da ukupno imate osam litara.

Dodati šećer, uliti izmiksano voće i pustiti da kuha nekih petnaestak minuta.

Tokom kuhanja skinuti pjenu koja se stvori. Pred kraj dodati limunsku kiselinu.

Vrući sok ulijte u vruće boce i zatvorite poklopcima koje ste premazali alkoholom.

Boce vratite u vruću pećnicu, neka se griju još nekih pola sata na 100°C.

Izvadite i dobro omotajte dekicom da se što sporije hlade.

Ovo hlađenje nekad traje i dva dana, ali zato sok može trajati godinu dana ako ga držite u tamnoj i hladnoj prostoriji.

Ako ćete sok odmah piti, nema potrebe vraćati ga u pećnicu.

4 komentara:

  1. da, ovaj gusti sok sam i ja pravila i mogu reći da je odličan....

    OdgovoriIzbriši
  2. Svim tim kuhanjem se ubiju vitamini...čemu onda sok???

    OdgovoriIzbriši
  3. Misliš da je kupovni puno bolji. Žao mi je da se ne mogu sjetiti imena dokuemntarca koji je objavljen na našoj tv a govori o industrijskoj špijunaži i tome slično, kako su snimali što se od čega pravi. Tako da gusti kašasti sok od kruške dobijete od kore nekog drveta, to je bilo dosta davno i u zadnji sekund sam skužila o čemu je riječ tako da taj dio nisam niti čula. Tako da ono što mi napravimo i da izgube sve vitamine, puno je bolje od kupovnog. Ja imam sličan recept samo jabuka i mrkva i dođe oko 10 litara sok i slično sa naranćom.. oba soka su ok, tako da ne sumnjak u kvalitetu ovog.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravila, i izvrstan je.

    OdgovoriIzbriši