27. 02. 2014.

Torta sa kivijem


Sastojci:

Kore
  • 5 jaja
  • 180g šećera
  • 200g brašna
  • 4 kašike vode
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
Fil
  • 100g maslaca
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • 500ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150g mlevenog keksa
Glazura
  • 150g šećera u prahu
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 4 kašika mleka
  • 1 kašika ulja
Potrebno je još:
  • 5-6 srednjih kivija
  • 100ml soka od kivija ili zelene jabuke
  • 250ml slatke pavlake
  • 100g čokolade za kuvanje
  • šećer u prahu
Priprema:

Penasto umutiti jaja sa vodom i šećerom. Posebno sjediniti brašno, kakao, prašak za pecivo pa dodati jajima i lepo sjediniti. Masu sipati u okrugli pleh prečnika 26cm, obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180C nekih pola sata. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je preseći na pola, da bi se dobile dve kore. Puding izmešati sa malo mleka uobičajeno. U šerpicu staviti ostatak mleka, šećer i vanilin šećer i staviti da provri. Dodati razmućen puding i skuvati kašicu uobičajeno. Ostaviti da se skroz ohladi. Maslac penasto umutiti i dodati ohlađeni puding, a zatim dodati mleveni keks i sve lepo sjediniti. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno. Po želji se može dodati šećer u prahu, ako volite baš slatko. Na tacnu za serviranje staviti prvu koru i poprskati je sokom. Otopiti 100g čokolade i preliti preko kore. Preko kore premazati polovinu fila, a zatim i polovinu umućene slatke pavlake. Preko slatke pavlake poređati na kolutove isečeni kivi. Kivi ređati jedan do drugog, bez razmaka. Preko poređanog kivija premazati drugi deo slatke pavlake, a zatim i drugi deo fila. Preko fila staviti drugu koru i poprskati je ostatkom soka. U šerpici na šporetu sjediniti šećer u prahu, čokoladu za kuvanje, mleko i ulje pa na laganoj vatri uz stalno mešanje napraviti glazuru. Kada se sve lepo sjedini i rastopi, skloniti sa vatre, ostaviti da se malo prohladi, pa preliti preko kore. Ostaviti da se lepo stegne i ohladi u frižideru pre sečenja.

Preuzeto sa: www.moje-grne.com

Nema komentara:

Objavi komentar