16. 02. 2014.

Musaka od kelja

Musaka od kelja

Osnovni sastojci: 
  • 15 većih listova kelja 
  • 4 jaja 
  • ulje 
  • brašno 
Nadjev:
  • 75 dkg mljevenog mješanog mesa 
  • 2 glavice crnog luka 
  • vegeta, crni papar i crvena paprika 
  • velika žlica ajvara ljutog 
  • veza sitno sjeckanog peršuna 
Preliv:
  • 4 jaja 
  • 1 čaša kiselog vrhnja (vrhnja) 
  • 3,5 dcl mlijeka 
Priprema:

Kelj blanširati i dobro ocijediti. U velikoj tavi ugrijati ulje i svaki list ispohovati. 

Nadjev možete pripremit i dan ranije. 

Na udinstani luk dinstati meso i pred kraj dodati začine i sitno sjećeni peršun. Zatim napravite preljev od jaja, vrhnja i mlijeka. 

Slagati u vatrostalnu tepsiju sljedećim redom. Red pohovanog kelja, prelivamo preljevom i preko toga meso. Slažemo do utroška materijala. Na vrhu mora biti kelj preliven prelivom. 

Ovako pripremljenu musaku staviti u hladnu rernu i peći na temperaturi od 200 stepeni 40 minuta. 

Po želji možete u preljev dodati i ribani permazan sir. 

Služiti toplo uz obilje zelene salate.

Recept nam je poslala naša draga Edita Haller.

Nema komentara:

Objavi komentar