09. 02. 2014.

Krofne

Krofne

Sastojci:
  • 2 kom jaja  
  • 3 dl mlijeka  
  • 100 g margarina  
  • 20 g kvasca  
  • 3 kašike šećera  
  • 1 kašikica soli  
  • malo ruma 
  • naribane korice limuna  
  • po potrebi brašna (650-700g)   
  • ulje za prženje  
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:

U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe.

Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.

Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači na gore.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.

Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-tak minuta.

Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.

U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krofne brzo preplanuti)

Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.

Od ove količine dobije se oko 30 krofni.

Napomena:

Prostorija u kojoj se radi mora biti topla, tijesto mora dobro da naraste...nema žurbe.

Ulje za prženje ne smije biti previše zagrijano, krofne će brzo potamniti a unutra neće biti pečene... (i neće biti prstena)

Potrebna je dublja šerpa sa dosta ulja da krofne ne dotiču dno i da imaju prostora da narastaju dok se prže...

Preuzeto sa: coolinarika.com .

Nema komentara:

Objavi komentar