22. 01. 2014.

Torta sa bananama

Torta sa bananama

Sastojci za kore (x3):
  • 6 komada jaja  
  • 6 kašika šećera  
  • 12 kašika mljevenih oraha  
  • 4 kašike pšeničnog brašna  
  • 1 kašika kakao praha  
  • na vrh noža praška za pecivo
Fil:
  • 1.2 l mlijeka  
  • 140 gr gustina  
  • 10 kašika šećera  
  • 3 kesice burbon vanilin šećera  
  • 1 kesica vanilin šećera  
  • 500 gr maragrina  
  • 3 kg banana
Okolo:
  • 200 gr šlag pjene 
  • 2.5 dcl mlijeka

Priprema kora:

Umutiti jaja i šećer. U to dodati pomiješane suve sastojke. Peći koru na 180 stepeni. Ponoviti postupak 3 puta.

Fil:

Izmiješati gustin sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom staviti da prokuha. Skuhati gustin u mlijeku.

U ohladjen fil umutiti margarin.

Filovanje:

Podijeliti fil na 6 dijelova.

Staviti na koru 1 dio fila, sjećene polovljene banane, 2 dio fila i na kraju koru.
Ponoviti to još jednom i okolo torte namazati ostatak fila.

Dekorisanje 

Izmutiti šlag sa mlijekom i namazati okolo. Ja koristim C šlag pakovanje od 500 gr pa umutim koliko mi odgovara.

Preuzeto sa: coolinarika.com.

1 komentar:

  1. Pa nemorate pojesti cijelu tortu-kolac sami, dovoljno se zrtvovati za 1 - 2kkomada, za tu porciju i nije neka "opasnost" :-) ....sve je zdravo , ovisno o kolicini konzumiranog! :-)

    OdgovoriIzbriši