08. 12. 2013.

Zdrava pita od heljde

Zdrava pita od heljde


Sastojci:
  • 1 šolja (2 dl) heljde u zrnu  
  • 1,5 šolja vode  
  • malo kalijumove soli  
  • 1 šolja nemasnog jogurta  
  • 2 kom jaja  
  • 7-8 većih listova blitve  
  • 180 g mladog posnog kravljeg sira  
  • 1 kašika sjemenki – suncokreta, tikve, pinjola, susama…
Priprema:

Stavite heljdu da se kuha, i u drugoj šerpi blitvu da se bari.



Skuhanu heljdu poklopite, dok skroz nabubri, blitvu ocijedite, ohladite i isijecite na krupno.

Uključite rernu na 220 stepeni. U dubljoj posudi žicom istucite jaja, dodajte jogurt i izmrvljen sir. Smjesi dodajte blitvu i heljdu, a na kraju i sjemenke. Kašikom promiješajte da se smjesa ujednaći. Ako je potrebno, posoliti.

Pleh namastite sa nekoliko kapi maslinovog ulja i sipajte smjesu.

Pecite oko pola sata, izvadite iz rerne, prekrijte čistom krpom i ostavite petnaestak minuta da se prohladi. Sijecite na četvorougaonu parcad i služite.

Veoma zdrava večera ili doručak, uz šolju nemasnog jogurta. Prijatno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com .

Nema komentara:

Objavi komentar