06. 12. 2013.

Kremali Incir Tatlisi

Kremali Incir Tatlisi


Sastojci:

Za biskvit:
  • 3 jajeta  
  • 1 šolja šećera  
  • 1 šolja sjeckanih oraha  
  • 1 šolja sjeckanog sušenog voća (smokve, grožđice)  
  • 1 šolja brašna  
  • 1 prašak za pecivo  
  • malo cimeta
Za sirup:
  • 1 šolja šećera  
  • 1,5 šolja vode  
  • 1 vanilin šećer
Za kremu:
  • 1 l mlijeka  
  • 6 kašika šećera  
  • 2 kašike brašna  
  • 2 kašike gustina  
  • 2 kašike pudinga od vanilije  
  • 2 kašike putera
I još:
  • po ukusu umućeni šlag 
  • sjeckani orasi ili pistaći
  • kokosovo brašno
Priprema:

Potopiti smokve u toplu vodu, pa sitno narezati. Sjediniti smokve, grožđice, sjeckane orahe. Umutiti jaja i šećer, pa dodati sušeno voće i orahe. Dodati brašno i prašak za pecivo, kao i cimet. Pažljivo sjediniti. Smjesu sipati u margarinom premazan i brašnom posut pleh. Peći na 180 C.

Sirup kuhati 5-6 minuta, pa pečen biskvit preliti sirupom.

Sjediniti šećer, brašno, jestivi škrob i prah puding, pa dodati malo mlijeka. Dobro sjediniti, da nema grudica, pa sipati preostalo mlijeko. Staviti da kuha, miješajući svo vrijeme, dok krema ne dobije potrebnu gustinu.  Maknuti sa vatre, pa dodati puter. Umutiti, pa preliti preko biskvita.

Kolač ohladiti, pa rezati na parčad. Dekorisati umućenim šlagom, pa posuti sjeckanim orasima, pistaćima ili kokosovim brašnom!

Poslužiti hladno!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com.

Nema komentara:

Objavi komentar