08. 12. 2013.

Bačoko

Bačoko


Sastojci za biskvit:
  • 200 g pšeničnog glatkog brašna tip 550
  • 150 g smeđeg šećera  
  • 50 g kakaa u prahu  
  • 50 g Gussnela Dolcela
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 150 ml ulja  
  • 400 g kiselog vrhnja  
  • 2 žlice ruma
Za prelijevanje biskvita:
  • 50 ml mlijeka  
  • 30 ml ruma
Za bačoko kremu:
  • 500 g očišćenih banana  
  • 1 žlica ruma  
  • 200 g čokolade za kuhanje  
  • 200 ml vrhnja za šlag  
  • 1 vrećica Šlagfixa Dolcela 
Priprema:

Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.

Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.

Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.

Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore.

Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom mješavine ruma i mlijeka.

Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudica. Umiješajte rum.

Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane.

Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopite je gornjom korom.

Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).

Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…)

Napomena:

Pošto je bez jaja, biskvit je osjetljiv na premještanje. Da bi vam bilo lakše, smjesu možete raspodijeliti u dva dijela i ispeći dvije kore u pek papirom obloženom kalupu i onda ih premještati bez problema.

Želite li još finiju i kvalitetniju tortu, u svakom slučaju preporučam kvalitetnu tamnu čokoladu umjesto čokolade za kuhanje. Čokolada za kuhanje svakako smanjuje trošak.
Biksvit je sočan, fin i nije zbijen, što se vidi iz slika. Ukoliko vam je ispao zbijen i gumenast, nešto je pošlo po krivu.

Posluživanje:

Tortu narežite na kriške i poslužite uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Savjet:

Ovo je ‘oniža’ torta, tako da ako hoćete malo veću, poduplajte kremu ili dodajte u nju više šlaga… Ili ispecite tortu u višem-užem kalupu;)) I, da… Po meni nema apsolutne nikakve potrebe za dodavanjem šećera u kremu, no ako netko voli slađe kreme, može dodati šećera u prahu pri pripremi… U svakom slučaju, probajte kremu za vrijeme pripremanja i procijenite sami!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com .

2 komentara: