07. 11. 2013.

Turske pogačice: Kiymali pide

Turske pogačice

Sastojci:

Tijesto:
  • 500 gr brašna
  • 1 vrećica kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • sol
Fil za pogačice:
  • 400 gr mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 paprike
  • 1 rajčica
  • malo peršina
  • sol
  • papar
  • mješavina začina
  • mljevena crvena paprika
Priprema:

U brašno dodati kašičicu soli i kvasac, pa zamijesiti tijesto srednje mekoće- sipajući toplo mlijeko i ulje. Tijesto ostaviti da odmori oko 1 sat. Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sjeckan crni luk i sitno sjeckane paprike. Dodati faširano meso. U prodinstano meso dodati i sitno sjeckan, oljušten paradajz, so, biber, mješavinu začina i crvenu papriku. Pred sam kraj dodati i sitno sjeckan peršin. Od tijesta napraviti 8 loptica. Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu razvaljati na veličinu palačinke. Na jednu polovinu tijesta staviti 2 kašike fila, ostaviti malo prostora oko ivica tijesta. Preklopiti drugom polovinom tijesta i zavrnuti malo krajeve. U većoj tavi zagrijati ulje, pa pržiti po 2 pogače, dok ne porumene sa obje strane! Napomena: Poslužiti tople,uz čašu jogurta!

Broj komentara: 5:

  1. Jako ukusno,a moze da se pece u rerni na pleh staviti bakpapir,odozgo poprskati vodom ili s´mlijeom,a moze se odozgo staviti gauda ili edamer sir,,,,,,

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova Koviljka Für vas lozi, treba je banovati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja to pravim sa sirom...super je.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista nije fer "kititi se tuđim perjem". Prvo, niste autor recepta...drugo niste niti autor objavljene fotografije...a treće, ukoliko već objavljujete tuđe recepte, mislim da trebate navesti izvor i autora! Inače, autor "vašeg" recepta je Selma (ali sam sigurna da Vi to već znate)!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne mogu da vjerujem koliko si glupa, ovo nije prica niti pjesma, ovo je obican recept, pa sta ako ga je objavila ?

    OdgovoriIzbriši