01. 11. 2013.

Turšija, poznatija kao savršen kiseli užitak!

TuršijaTuršija je miks povrća koje se ukiseli i onda jede kad je vani hladno, a povrća – nema. Dobro, barem dok nije bilo plastenika, staklenika i velikih trgovačkih centara.

Turšija je fantastičan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će idealno upotpuniti svako pečenje tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci, a ovdje je recept kojime lako možete napuniti svoju smočnicu šarenim i slasnim teglama!

Sastojci: 
  • kantica s poklopcem od 10 kg
  • 5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, cvjetača, zelena rajčica, cherry rajčica…)
  • 1 l alkoholnog octa
  • 3 l vode
  • 40 dkg šećera
  • 20 dkg soli
  • 1 vinobran

Priprema:

Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte ocat, vodu, šećer, sol i vinobran te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili. Ulijte taj miks u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto, daleko od dohvata djece i kućnih ljubimaca, i pričekajte 2-3 tjedna. Nakon toga imate svoju domaću turšiju, jednostavno, zar ne! Sve skupa je gotovo za sat vremena, bez smrada, pranja teglica, a i kada nešto potrošite, samo dodajte novo povrće u otopinu. U slučaju da vam je prejako – dodajte vode, i počnite s grickanjem!

Nema komentara:

Objavi komentar