07. 11. 2013.

Plazma torta sa kompotom od kajsija

Plazma torta sa kompotom od kajsija
Plazma torta sa kompotom od kajsija

Sastojci:

Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike prezli, mrvica
  • 2 kašike mljevenih oraha
Za fil:
  • 250 gr. maslaca ili margarina
  • 6 žumanca
  • 200 gr. šećera
  • 300 gr. mljevenog plazma keksa
  • 150 gr. mljevenih oraha
  • 1 teglica kompota od kajsija
Za ukrašavanje:
  • 500 ml. slatke pavlake ili 2 šlaga
Priprema:

Kora: Umutiti jaja i šećer, dodati ostale sastojke uz lagano mešanje i peći u kalupu za torte prečnika 27 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.  Pečenu koru kada se malo prohladi izvaditi i staviti na tacnu. Kora će se malo skupiti, tako da ja kasnije uzmem malo manji obruč od kalupa prečnika 24 cm i njega stavim oko kore i tako filujem. 

Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti mikserom, dok žumanca ne "pobele" i ne postane kao krem pa kuvati na pari oko 10 minuta. Ostaviti da se skroz ohlade. Penasto umutiti maslac, dodati žumanca, sve sjediniti pa dodati i kajsije oceđene od soka. Sve umutiti mikserom i umešati keks i orahe. 

Koru natopiti sa sokom iz kompota, staviti preko fil i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider da se torta lepo ohladi i da se sjedine ukusi. Ukrasiti sa slatkom pavlakom i šlagom.

Torta je izdašna, ni malo "teška", kajsije joj daju osvežavajući ukus i odlična je i za najtoplije dane.

Nema komentara:

Objavi komentar