05. 11. 2013.

Medenjak kolač

medenjak kolač


Sastojci:
  • 100g čokolade sa većim postotkom kakaa  
  • 5 jaja  
  • 150g omekšalog maslaca  
  • 1 vrećica vanilin šećera  
  • 200g tečnog meda  
  • 100g brašna  
  • 50g skrobnog brašna (gustina)  
  • 50g mljevenog keksa sa okusom vanilije   
  • 180g jogurta (3,5 % mm)  
  • 2 kašike kakaa  
  • 1 kašika cimeta  
  • 1 kašika zaćina za medenjake  
  • 1 puna kašika praška za pecivo  
  • 2-3 kašike ruma  
  • 200-300g marmelade ili džema od šljiva
Za glazuru:
  • 150 g maslaca  
  • 100g mliječne čokolade  
  • 50g čokolade sa većim postotkom kakaa  
  • 120ml mlijeka  
  • 50g šecera
Priprema:

Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.

Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.

Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.

Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)



Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.

Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.

Nema komentara:

Objavi komentar